17 Mar t/m 27 May 2018 Hele dag
km van Camping Stadspark

Berend Botje in het Noordelijk Scheepvaartmuseum

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is t/m 27 mei een tentoonstelling te zien over admiraal Louis van Heiden uit Zuidlaren, ook wel bekend als Berend Botje. Hierin worden verhalen verteld over het bijzondere leven van de zeeheld.

Vanaf zijn negende leerde Louis aan boord vooral praktische zaken als navigeren en kaarten tekenen. Aan wal kreeg hij ook les in talen en wiskunde. Hij beheerste al vroeg vijf talen. Op jonge leeftijd deed hij al veel landen aan in de Koloniën in Afrika en Azië, hij was een bekwaam zeeman. Op zijn 22e koos hij voor een carrière bij de Russische marine waarin hij tegenslagen en successen kende. Zijn overwinning tijdens de zeeslag bij Navarino in Griekenland maakte Louis op slag wereldberoemd. Na 23 jaar, in 1832, keerde hij terug naar Zuidlaren waar de inwoners uitliepen om hem te ontvangen als een echte held. 

De expositie is samengesteld door Hans van Koningsbrugge, hoogleraar geschiedenis en politiek van Rusland aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). In samenwerking met het Drents Archief en Chronoscoop Film komt hij ook met een documentaire en een boek aan de vergeten zeeheld. De docu is te zien als onderdeel van de tentoonstelling.